Wat is het precies?

Oplossingsgericht werken is communiceren, begeleiden of coachen vanuit een positieve, energieke mindset. Een stukje positieve psychologie dus.

Belangrijke uitgangspunten zijn:
– Wat gaat er allemaal al goed?
– Welke krachten zijn er?
– Wat zijn dromen en wensen?
– Denken in mogelijkheden
– Delen van successen
– Focus op groei
– Positieve uitzonderingen

Denken in mogelijkheden
Groeimindset
Leren van fouten


Door te focussen op wat wél kan
en te kijken naar krachten, krijg je
positieve energie en heb je meer plezier in je werk.
Wie wil dit nou niet?


Wat is de basis?

Een fijn gesprek begint met luisteren. Ja, denk je: dat doe ik al. Toch is echt luisteren een uitdaging. Probeer dat maar eens te doen met oprechte interesse zonder jouw mening, oordeel en ‘o, dat heb ik ook meegemaakt’. Ik leer je alle ins and outs.

Achteroverleunen = actie
Als iemand zich echt begrepen voelt, kom je verder. Ik leer je hoe je de vragen en wensen van de ander als vertrekpunt neemt. En nee, dit houdt niet in dat jij als professional de oplossingen aandraagt.

Juist het tegenovergestelde: in een gesprek coach je de ander en verken je samen welke oplossingen iemand zelf heeft. Bovendien; als professional leun je meer achterover en zet je de ander aan het denken met jouw open, positief prikkelende vragen. Hoe mooi is dat!

Elise van der Giessen
Specialist in oplossingsgericht werken
Trainingen oplossingsgericht werken
Echt luisteren
Communicatie


Het is méér dan een gesprekstechniek.
Oplossingsgericht werken is ‘A way of life’


Hoop creëren

Nagaan hoe de ander precies last heeft van een probleem geeft een andere kijk op het probleem. Vaak levert dit vervolgens aanknopingspunten op om over de gewenste verandering te praten. Wat maakt dat jij hier last van hebt? En wat wil je daarvoor in de plaats?

Tegelijkertijd ga je op zoek naar kleine signalen die hoop geven op verandering. Het vertrekpunt is het oplossend vermogen van de ander. Als professional leer je vragen te stellen waardoor de ander zijn eigen oplossing kan bedenken.

Zelfoplossend vermogen
Eigen oplossingen bedenken
Weten wat je zelf wil

Wat levert dit jouw cliënten op?
Gesprekken over wensen en de toekomst geven hoop en vertrouwen. Het krijgen van een compliment zorgt voor mooie momenten. Je focust op hoe jouw cliënt een succes precies voor elkaar gekregen heeft. Daardoor gaat de ander over eigen competenties vertellen. Iemand geeft zichzelf daarmee als ’t ware een compliment. Dit alles heeft een positieve invloed op de eigenwaarde en geeft een positiever zelfbeeld.

Wat levert dit jou op?
Als professional haal je meer voldoening uit het werk, omdat je ziet wat deze manier van werken oplevert voor jezelf en anderen. Bij collega’s en teams is er een positieve vibe wanneer het over mogelijkheden en krachten gaat. Bovendien levert het delen van succeservaringen stralende en trotse collega’s op.