Joe! Even kennismaken. Ik ben Elise van der Giessen. Ik kwam lachend ter wereld. Tenminste, als ik mijn vader moet geloven. Het kan ook te maken hebben met het feit dat ik op 1 januari geboren ben en mijn ouders net O&N gevierd hadden.

Toch is deze opmerking altijd blijven hangen bij mij. Het past ook als een jas. Lachend in het leven staan. Een positieve insteek hebben. Stuiteren van de energie. Boordevol ideeën zitten. Bruisen.

En dat is fijn! Én niet altijd handig (knipoog). Zeker in mijn werk als psycholoog. Ik heb namelijk moeten leren om mijn mond te houden. Om vooral te luisteren en om aan te sluiten bij at het gesprek op dat moment vraagt. Een stilte… Een vraag… Erkenning. Nog meer erkenning.

Ik geniet van kleine succesmomenten. Als ik een vraag stel en er valt een stilte, dan ben ik blij. Dat klinkt misschien gek, maar voor mij is dat een teken dat de ander aan het nadenken is. En ja, dan gebeurt er wat.

Mijn hart ligt bij oplossingsgericht werken. Dé ultieme manier om met open vragen iemand aan het denken te zetten. De positieve effecten van deze oplossingsgerichte gesprekken heb ik de afgelopen jaren ervaren. Ik wil deze manier van werken doorgeven. Daarom heb ik in 2018 Amfora trainingen opgericht.

Elise van der Giessen
Oprichter Amfora trainingen
Specialist in oplossingsgericht werken

Waar komt ‘Amfora’ vandaan?

Een amfora is een kruik met twee oren. In de oudheid werden hierin kostbaarheden bewaard, zoals olie of wijn. De kruik staat voor mij symbool voor het bewaren van waardevolle dingen. Ik leer je waardevolle en positieve gesprekstechnieken aan. De oren van de amfora staan voor mij symbool voor luisteren. Eén van de belangrijkste dingen die je in een gesprek kunt doen, is namelijk luisteren.

Tijdens supervisie en intervisie wil ik anderen laten ervaren dat oplossingsgerichte gespreksvoering voor energie zorgt. Dat je in korte tijd waardevolle vragen krijgt waardoor je nieuwe inzichten krijgt en weer verder kan. Super vind ik dat.

Sinds oktober 2021 werk ik binnen de SGGZ als behandelaar. Ook hier onderzoek ik samen met de client hoe zijn weg naar herstel er uit ziet. Deze vraag brengt mensen in beweging. Hoe zwaar het leven soms ook is. Kleine stappen en het onderzoeken van lichtpuntjes geeft hoop. Hoe mooi is dat?

Amfora 
Kruiken
Twee oren
Luisteren
Amfora kruiken

Specialist
Bijna dagelijks voer ik oplossingsgerichte gesprekken. Met cliënten, met teams en met collega’s. Deze ervaring komt terug in mijn trainingen. Uit de praktijk gegrepen dus! De combinatie van doen, durven en bijschaven maken mij daarom specialist in oplossingsgericht werken.

Wat typeert mij?
Men noemt mij wel eens bruisbal. Want ik ben enthousiast, energiek en creatief. Dit breng ik over tijdens mijn trainingen. Ik zorg voor afstemming met de groep en houd van interactie. Van moeilijke vraagstukken maak ik kansen. Bovendien inspireer ik anderen om te kiezen voor een positieve, kansrijke invalshoek.

Hoe houd ik m’n hoofd koel?
Om even uit te stuiteren rij ik in de polder op mijn racefiets regelmatig mijn hoofd leeg. Een goede Netflix-serie mét een theetje (altijd groen) en chocola erbij werkt ook prima te ontspanning. Oh en vergeet de schuimschotscarameltaartjes niet…

Positieve schrijfsels
Ik ben co-auteur van het boek Samen werkt het beter. Daarnaast schrijf ik graag over alles wat ik meemaak. Dit varieert van hilarische situaties op de werkvloer tot betrokken gesprekken met cliënten. Ik schrijf met een knipoog en durf kritisch te kijken naar mezelf. Ook vertel ik open over alle bloopers die ik beter net wat anders had kunnen aanpakken. Want ook dat is oplossingsgericht werken: werkt iets niet? Doe dan wat anders.

Je kunt mij volgen op Linkedin en Instagram.

Mijn missie?
Anderen enthousiast maken over deze
mooie en positieve manier van werken

Elise van der Giessen

Opleidingen
Ik heb Pedagogische Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Sinds 2012 ben BIG-geregistreerd als gezondheidszorgpsycholoog en orthopedagoog-generalist. Ik ben geregistreerd Supervisor NVO.

Certificering: ik voldoe aan de kwaliteitscode voor docenten en ben CRKBO-gecertificeerd.

Ervaring
Ik heb ruim 15 jaar ervaring als gedragskundige in de gehandicaptenzorg. Sinds 2010 ben ik actief als trainer in oplossingsgericht werken. Inmiddels geef ik ook les voor de RINO bij de postdoctorale beroepsopleiding tot gz-psycholoog of orthopedagoog-generalist. Daarnaast geef ik met regelmaat energieke lezingen, workshops en webinars. Sinds oktober 2021 werk ik als behandelaar binnen de SGGZ. Ik heb geen moment spijt gehad van deze overstap. Ik kan weer ontwikkelen en groeien binnen mijn vakgebied. Heerlijk!